Duik in de vloeiende lijnen van Lies Schroeyen

Een uitgesproken liefde voor poëzie, dat zich vertaalt in fragiel lijnenspel. Maak kennis met Lies Schroeyen: illustrator pur sang. ‘Ik moet eerst voldoende zien en beleven, pas daarna kan ik aan de slag.’

Vloeiende lijnen

Lies: “Ik werk het liefst met waterverf, ecoline en inkt. Dat zijn voor mij de makkelijkste materialen om mee te tekenen: ze zijn vloeiend én er kunnen toevalligheden ontstaan. Het is voor mij belangrijk om rechtstreeks te kunnen werken: ik maak geen schetsen op voorhand, ook niet met potlood. Naast penselen gebruik ik ook graag brushpennen, want die zijn handig en hervulbaar. Meestal werk ik heel snel. Zo kan mijn tekening vaak op 5 minuten af zijn. De uitwerking is eenvoudig.” 

Dingen die mij omringen 

Lies: “Het is vooral mijn nabije omgeving die me inspireert: de dingen die me omringen en eigen ervaringen. Het hoeven geen grote, diepgaande thema’s te zijn. Vroeg opstaan en direct beginnen tekenen werkt niet voor mij. Ik heb een aanloopfase nodig en moet eerst voldoende zien en beleven. Pas daarna kan ik aan de slag.” 

De academie

Lies: “Ik zat als kind al op de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Hasselt, samen met mijn tweelingzus. Elke vrijdagavond les volgen met muziek op de achtergrond: heerlijk. Toen zei ik al: “Hoe fijn zou het zijn, om hier later les te geven!” En die droom is uitgekomen. Nu werk ik vooral met de kleintjes. Door mijn voorbereidingen stoot ik vaak op thema’s die ik in mijn eigen praktijk niet direct zou gebruiken, dat maakt het heel boeiend.” 

© Renaat Nijs
© Renaat Nijs

Prikbord aan de muur

Lies: “Als ik teken, moet ik me kunnen afsluiten. Zo werk ik niet in een schetsboek dat ik overal mee naartoe neem. Het best teken ik in mijn werkruimte, aan mijn bureau. Daar staat al mijn materiaal klaar, mooi gesorteerd. Aan mijn muur hangt een prikbord vol inspiratie. Vooral tekst eigenlijk – gedichten. Ik heb ook een scheurkalender (de iconische Druivelaar), daar staan soms mooie tekstjes of wijsheden in en die hang ik dan op. Vroeger schreef ik ook al gedichten over uit mijn handboeken Nederlands en maakte daar tekeningen bij. Samen met Ruth Van de steene heb ik een gedichtenbundel met tekeningen uitgegeven: nog een droom die uitgekomen is!” 
 

Lies Schroeyen is één van de vele raamtekenaars van de Window Walk. Daarnaast zet ze tijdens Drawing Days enthousiast mee haar schouders onder de activiteiten in de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten. 
Ontdek het werk van Lies hier

© Renaat Nijs
© Renaat Nijs
© Renaat Nijs
© Renaat Nijs
© Renaat Nijs
© Renaat Nijs
© Renaat Nijs
© Renaat Nijs
© Renaat Nijs
© Renaat Nijs