Window walk: Lies Schroeyen

De Window Walk is een vaste waarde tijdens Drawing Days. Meer dan vijftig tekenaars en illustratoren nemen Hasseltse ramen onder handen en fleuren zo de stad op met hun creaties. Maak hier kennis met één van hen: Lies Schroeyen.

Lies: 'Voor de raamtekening heb ik mij laten leiden door de locatie zelf. Het is een optiek dus het leek me wel leuk om iets met dat onderwerp te doen. Zo ik heb ik alle figuren in mijn tekening een bril gegeven. Ik heb geprobeerd om het raam als een soort van schetspagina te benaderen, waarbij ik mijzelf de ruimte gunde om vrij te tekenen.

Er zijn heel wat verschillen tussen tekenen op een blad of een raam. Ik teken vaak nogal klein dus het maken van een raamtekening vergde wat aanpassing omdat je hier groot moet tekenen. Tegenwoordig probeer ik wel wat groter te werken, dus het was een goede oefening om eens op een raam te tekenen. Daarnaast zit het grote verschil in het tekenmoment zelf: thuis kan ik rustig werken zonder dat er iemand over mijn schouder meekijkt. Op een raam is er een kans dat mensen je bezig zien en dat zorgt voor iets meer druk. Ik mocht van de raameigenaar gelukkig op zondag tekenen dus toen was het rustig in de stad. In het leuke gezelschap van de hond des huizes en in alle stilte heb ik mijn tekening kunnen maken. Ik had op voorhand wel wat zenuwen aangezien ik nog nooit een raamtekening gemaakt had, maar ik vond het heel leuk om te doen.

Ik heb lang op voorhand nagedacht wat ik wou tekenen. Ik dacht eerst te vertrekken vanuit een strak ontwerp, maar net zoals bij mijn gewone tekeningen, werkt dat niet goed voor mij. Ik werk vrij spontaan en wil op het moment zelf keuzes kunnen maken. Omdat er hier mogelijk ‘pottenkijkers’ waren, heb ik op voorhand wel min of meer bepaald wat ik zou gaan tekenen zodat ik niet helemaal de mist in zou gaan. (lacht) Ik maakte op papier enkele schetsen van figuren en ik probeerde thuis op mijn raam enkele dingen uit. 

Uiteindelijk ziet de raamtekening er toch nog anders uit dan ik in mijn hoofd had. Ik heb bijvoorbeeld op het moment zelf veel meer details toegevoegd dan voorzien om meer een geheel te creëren. Ik wou oorspronkelijk ook kleinere figuren tekenen maar die heb ik achterwege gelaten. Ik paste het beeld in mijn hoofd voortdurend aan in functie van het geheel. Ik hoop dat de voorbijgangers zich aangetrokken voelen door kleurrijke figuren op het raam en dat ze de tijd nemen om even een kijkje te nemen.'

Lies Schroeyen tekent op het raam van: Lunetiq, Maastrichterstraat 73, 3500 Hasselt